Erotu massasta

Markkinaraha hakeutuu mieluiten varman tuoton luo. Musiikissa se tarkoittaa yhä kapenevaa diversiteettiä, niin mediassa kuin livenäkin. Massafestivaalit porskuttavat samalla kun pikkuklubit kärvistelevät. Polarisoituminen tekee marginaalista yhä marginaalisempaa.

Musiikin esittäjien ammattikunta elää monimuotoisuudesta ja suorasta yleisökontaktista. Kovin montaa ammattilaista ei tarvita muutaman megafestivaalin muusikontöiden hoitamiseen.

”Erotu massasta”, kiteytti Teoston ja Musiikkituottajien teettämä tutkimus, jossa kartoitettiin musiikin kuuntelua ja kuluttajien toiveita. Kaikki ikäryhmät halusivat löytää uusia, persoonallisia esiintyjiä. Kaikki radiosta tuleva kuulostaa keskenään liian samanlaiselta.

Diversiteetin ylläpito vaatii näkemystä, tahtoa ja resursseja, koska markkinat eivät diversiteettiä lopulta kannattele. Yleisö voi kuluttaa vain sitä mitä on tarjolla, ja siksi tarjonnasta on pidettävä aktiivisesti hyvää huolta.

Musiikkitarjonnan monimuotoisuudesta huolehtiminen jää pitkälti yhteiskunnan vastuulle, koska markkinat eivät sitä vastuuta voi ottaa. Yleisradion rooli on yksi tärkeä tämän palapelin nappula, mutta niin ovat myös orkesterikenttä ja musiikin vapaa kenttä. Rahoitusta tulee ohjata entistä selvemmin kohteisiin, jotka edistävät musiikin monimuotoista ja laadukasta tarjontaa kaikkialla Suomessa.