Eduskuntavaaliehdokkaat 2023

Muusikkojen liiton jäseniä on ehdolla vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Ehdolla ovat:

  • Aki Hauru
  • Matti Turunen
  • Pia Pelkonen
  • Rene Ertomaa
  • Sami Helle

Tutustu ehdokkaisiin:

Aki Hauru, 96

Freelancemuusikko ja musiikintuottaja
Vasemmistoliitto – Uudenmaan vaalipiiri

Kuka?

Olen 47-vuotias freelancemuusikko (Pop&Jazz Pedagogi AMK), musantuottaja ja IT/kaupan alalta toipuva henkilöstöjohtaja, jokapaikan luuta sekä seriöösi aikaansaaja. Elämääni vaikuttavat myös rakkaat lukioikäinen tytär, ammattiviulistina toimiva vaimo sekä kolme kesyrottatyttöä. Lähes all-female panel, which is nais.

Muusikon ammatin ohella olen profiloitunut jonkin sortin aktivistina erityisesti pandemian aikana koettujen alojemme työsulkujen aikana, jolloin olin esillä yhden miehen mielenilmauksen ”200000 ääntä” tiimoilta keväällä 2021. Muusikkojen liitto palkitsi minut tästä lajinsa ensimmäisellä, käteni muotoon valetulla Nyrkki-palkinnolla. Lisäksi olen Mitta on täysi! -työryhmän kärkijoukoissa ja ollut järjestämässä suurmielenosoitusta Eduskuntatalon edessä 3.6.2021 sekä Ovet Auki! -mielenosoitusta Senaatintorilla 3.2.2022. Olen myös Freelancemuusikot ry:n johtokunnan jäsen.

Vaaliteemat

Kulttuuripolitiikka on ilmiselvästi ja ehdottomasti kärkiteemani. Parlamentaristisessa järjestelmässämme on apua huutava, ammottava aukko kulttuurin, taiteen, tieteen ja niiden arvojen puolustajalle sekä eräänlaiselle kokemusasiantuntijuudelle. Pandemianhoidon tuoksinassa heitteille jätettyjen ammattikuntien hätä ja sosiaalipoliittinen pommi tulee vasta hiljan ja pitkään tulevina vuosina maksettavaksi. Rakenteista on löydettävä ja korjattava ne viat ja asenteet joiden vuoksi kymmenet tuhannet ammattilaiset tippuivat Valtioneuvoston aputoimien ohi ja läpi omilleen. On kertakaikkiaan varmistuttava siitä ettei tämä tapahdu seuraavien poikkeusolojen aikana enää koskaan uudestaan.

Vaalitavoitteeni eivät silti rajoitu ainoastaan ylläolevaan: mm. ikärakenteen haasteisiin liittyvän työvoiman saanti, vanhuspalvelulaki, yhdenvertaisuuden ja sosiaalipolitiikan muut aiheet sekä ilmastonmuutos ovat lähellä sydäntäni.

Suurinpiirtein siis näin: hyvinvointivaltio on sellainen joka pitää ihan kaikki mukana, ei ainoastaan heitä joilla jo valmiiksi on sosiaaliset ja taloudelliset edellytykset voida hyvin ja elää mielekästä elämää. Sivistysvaltio on sellainen joka huolehtii kulttuurin, taiteen ja tieteen kehityksen edellytyksistä itsearvoisesti ja jatkuvasti. Jotta meillä kaikilla olisi jotain arvokasta mikä meidät lopulta saa voimaan hyvin. Vastuullinen valtio on sellainen joka tekee jarruttelematta kaikki mahdolliset ja mahdottomat toimet globaalin ilmastokatastrofin minimoimiseksi, nyt eikä huomenna.

Matti Turunen, 85

Suomen kansallisoopperan oopperalaulaja, kanttori, pedagogi ja musiikin maisteri
Kristillisdemokraatit – Savo-Karjalan vaalipiiri

Kuka?

Laajan skaalan muusikko. Kotoisin Joensuusta. Laajaan kokemukseen kulttuurielämästä kuuluu monenlaisen musiikin esittämisen lisäksi hallitusvastuita Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:ssä, Suomen kristillisessä rauhanliikkeessä, Eettisesti Innovatiiviset Kulttuuri Uudistajat EIKU ry:ssä, Joensuun Gospel ry:ssä, sekä toimintaa Joensuu-Ghana ry:n, Suomen Ekumeenisen Neuvoston, Radio Dein, useiden seurakuntien ja tapahtumajärjestäjien kumppaneina laajalti Suomessa.

Vaaliteemat

Kulttuuria ja agrikulttuuria. Kulttuuri elää ja vaikuttaa koko Suomessa ja luo elämään sisältöjä. On tärkeää, että korkeatasoinen kulttuuritarjonta kattaa koko Suomen ja myös tietoa, taitoa ja tuotteita vietäessä Suomesta kulttuuri ja sen tekijät ovat esillä.

Pia Pelkonen, 125

Musiikin maisteri, diplomiviulisti ja viulunsoiton opettaja
Liike Nyt – Helsingin vaalipiiri

Kuka?

Olen musiikin maisteri, diplomiviulisti ja viulunsoiton opettaja. Korona-aikana olen toiminut myös peruskouluissa sijaisopettajana. Olen Allegros-jousikvartetin perustajajäsen ja 1. viulisti vuodesta 2004 alkaen. Viulistina olen työskennellyt sinfonia- ja oopperaorkestereissa Suomessa ja ulkomailla.

Vaaliteemat

Lähdin ehdokkaaksi, koska minua pyydettiin Liike Nyt -puolueesta edustamaan kulttuurialaa, ja monet epäkohdat vuosien varrella alalla toimiessani ovat saaneet myös minut aktiivisesti ajamaan mm. muusikoiden työsuhdeasioita ja työsopimusasioita. Korona-aika lisäksi paljasti freelance-työntekijöiden työaseman haavoittuvuuden, jossa on paljon korjaamista. Työsopimuslakia ja työehtosopimusta useinkaan noudateta alalla joka alistaa turhaan työntekijät huonompaan asemaan, kuin on jo sopimuksilla sovittu. Toivon saavani aikaan muutosta ja keskustelua alamme kysymyksistä positiivisessa hengessä, jotta muutosta tulisi. Liike Nyt edustaa juurikin muutosta, ja sitä tapahtuu vain kun otamme kantaa ja olemme aktiivisia myös oman alamme vaikutuspiirin ulkopuolella.

Rene Ertomaa, 111

Säveltäjä, laulaja ja muusikko
Liike Nyt – Helsingin vaalipiiri

Kuka?

Olen Rene Ertomaa, helsinkiläinen säveltäjä, laulaja ja muusikko.

Vaaliteemat

Kulttuurialan kohtelu korona-aikaan oli ala-arvoista. Se yhdistettynä surulliseen tosiasiaan, että kulttuurin määräraha on edelleen alle yksi prosentti (1 %) valtion budjetissa on häpeällinen kokonaisuus. Myös iäkkään isäni karu tarina suomalaisten hoitokäytäntöjen byrokraattisissa rattaissa, sekä täydellinen kyllästyneisyyteni Suomessa vallitsevaan valtion holhoamisen, kontrollin ja mitättömistä asioista rankaisemisen perinteeseen antoivat sysäyksen lähteä eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Muita teemojani ovat mm. eroisien kohtelu, koulu-uudistuksen uudistaminen, valtion monopoleista (mm. Alko) eroon pääseminen, Kelan ja vakuutusyhtiöiden lääkäreiden mielivalta. Mielestäni myös julkisen/poliittisen keskustelun taso on epämiellyttävästi laskenut.

Sami Helle, 272

Yrittäjä ja muusikko
Keskusta – Helsingin vaalipiiri

Kuka?

Olen tullut poliittisen toiminnan lisäksi tunnetuksi myös musiikin saralla. Vuonna 2015 lähdin Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen kanssa edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuun. Soitin PKN-bändissä bassoa, mutta nykyisin instrumenttinani on myös trumpetti. Olen perustanut rumpaliystäväni kanssa duon nimeltä King Size Imuri. Myös Sam Heat -trio on aktiivinen.

Vaaliteemat

Haluan antaa äänen äänettömille. Esimerkiksi vammaiset ja vanhukset eivät saa ääntään kuuluviin edes heitä itseään koskevissa asioissa, kuten kilpailutuksissa. Jokaisen ihmisen pitää saada osallistua Suomen rakentamiseen ja vaikuttaa omiin ja yhteisiin asioihin. Ihmisiä pitää kohdella yksilöinä, ei jonkun ryhmän edustajina. Jokaisella pitää olla oikeus tehdä työtä omien kykyjensä mukaan.

Olen Suomen ainoa kehitysvammainen eduskuntavaaliehdokas.