CITES-soitintodistus voimaan 5.2.2015

Suomen ympäristökeskus (SYKE) tiedottaa, että CITES-soitintodistus on tullut voimaan Suomessa 5. helmikuuta 2015. CITES-soitintodistus otettiin äskettäin käyttöön EU:ssa. Soitintodistuksella helpotetaan CITES-lajeja sisältävien soittimien liikkumista EU:n ulkorajojen yli.

Soitintodistus on voimassa 3 vuotta ja se mahdollistaa useita rajanylityksiä yhdellä luvalla. Se korvaa tähän asti jokaisessa EU-rajanylityksessä vaaditut CITES-tuonti-, vienti- ja/tai jälleenvientiluvat.

Esimerkkejä CITES-lajeista, joista valmistetut soittimet ovat CITES-sääntelyn piirissä, eli joille vaaditaan CITES-luvat kansainvälisessä rajanylityksessä: norsu (norsunluu, ivory), kilpikonnat (tortoiseshell), brasilianpalisanteri (Dalbergia nigra, Brazilian rosewood), mursu (walrus ivory), valaat.

Soitintodistus oikeuttaa sen haltijan ylittämään soittimensa kanssa EU:n ulkorajat ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Ei-kaupallisiksi tarkoituksiksi luetaan soittimen henkilökohtainen käyttö, esiintyminen, tuotanto (levyttäminen), musiikkilähetykset, opetus, näyttely tai kilpailu.

Aiheesta tarkemmin: