Belgian korkein hallinto-oikeus keskeytti kulttuurialan koronasulun

Belgian teatterit ja muu kulttuuriala voittivat koronarajoituksia koskevan oikeuskäsittelyn. Tiistaina 28. joulukuuta 2021 julkaistu Belgian korkeimman hallinto-oikeuden päätös keskeyttää kulttuurin koronasulun ja mahdollistaa estradien avaamisen uudelleen.

Keskiviikkona 22. joulukuuta Belgian hallitus päätti sulkea muun muassa teatterit ja elokuvateatterit sekä järjestää urheilutapahtumat ilman yleisöä. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan sunnuntaina 26. joulukuuta voimaan tulleen koronasulun olevan epäsuhtainen, ja että hallituksen on osoitettava toimenpiteiden tarpeellisuus. Tuomioistuimen on vielä annettava asiassa lopullinen päätös.

”Tästä olemme Suomessakin pitäneet ääntä ja tehneet valituksia. Musiikki- ja kulttuurialan on oltava samalla viivalla muiden yhteiskunnan toimintojen kanssa kun riskialttiutta arvioidaan”, kommentoi Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Musiikkiala on koko korona-ajan peräänkuuluttanut rajoitustoimien yhdenvertaisuutta ja kyseenalaistanut riskipistetaulukon käytön rajoitusten perusteena kuluvana vuonna.

”Se, että päättäjät ovat valinneet kulttuurin rajoitusten kohteeksi poliittisten valintojen myötä, ei tee alasta riskialttiimpaa. Riskialttiuden perusteeksi tarvittaisiin objektiivista näyttöä, joka on jäänyt puuttumaan pandemian alusta lähtien”, toteaa Muusikkojen liiton juristi Mirkka Kivilehto.