Artists at Risk -hankkeelle Euroopan kansalaisen palkinto

Perpetuum Mobile ry:n Artists at Risk -hankkeelle ojennettiin 1.7.2016 Helsingissä Euroopan kansalaisen palkinto. Euroopan parlamentin myöntämä palkinto annetaan kansalaisille tai järjestöille, jotka ovat edistäneet kansalaisten parempaa keskinäistä ymmärrystä ja lähentymistä tai helpottaneet rajat ylittävää tai valtioiden välistä yhteistyötä Euroopan unionissa.

Kuraattori Marita Muukkosen ja Ivor Stodolskyn vuonna 2007 perustaman Perpetuum Mobile ry:n Artists at Risk -hanke järjestää lyhytkestoisia residenssejä taiteilijoille, joita uhataan kotimaassaan.

”Entistä enemmän ympäri maailmaa – myöskin Euroopassa, se kannattaa muistaa – on taiteilijoita ja intellektuelleja, jotka ovat uhattuina. Me tarjoamme tällä hetkellä Helsingissä lyhytkestoisia residenssejä taiteilijoille, jotka tarvitsevat hengähdystauon, ja jotka eivät tule turvapaikanhakijoina Eurooppaan. Heidän tarvitsee päästä pois lyhyemmäksi ajaksi, jos heitä on pahoinpidelty, kidutettu tai ovat muuten paineen alla. Poliittisesti kantaaottavat taiteen alan ammattilaiset haluavat tehdä ensisijaisesti töitä omissa konteksteissaan”, kertoo Marita Muukkonen.

Palkintoa esittänyt europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen iloitsee tunnustuksesta: ”Olen erittäin vaikuttunut siitä sitoutuneisuudesta ja taidosta, jolla Artists at Risk on tukenut poliittisesti vainottuja taiteilijoita ja kriitikoita.”

Helsingissä turvaresidenssitoiminta käynnistyi kuluvana vuonna, ja ensimmäinen residenssitaiteilija oli kevään ajan Helsingissä työskennellyt palestiinalainen muusikko Jowan Safadi Haifasta. Perpetuum Mobilen kumppaneita hankkeessa ovat mm. Helsinki International Artist Programme (HIAP), Suomen PEN, Muusikkojen liitto ja Suomen musiikkineuvosto. Helsingin lisäksi toimintaa on Ateenassa, Provencessa ja Berliinissä.

”Taide ja kulttuuri ovat niitä voimavaroja, jotka auttavat ymmärtämään, selittävät ja yhdistävät. Siksi on tärkeää, että annamme tilaa ja suojelua taiteen tekijöille myös vaikeissa poliittisissa tilanteissa”, toteaa Sirpa Pietikäinen.