75-vuotias Freelancemuusikot ry kokoontui juhlaristeilylle

Muusikkojen liiton suurin osasto Freelancemuusikot ry juhlisti 75-vuotista taivaltaan juhlaristeilyllä 9.–10. lokakuuta 2022. Turun ja Tukholman välillä seilanneella Viking Grace -aluksella matkasi noin 60 osaston jäsentä sekä liiton henkilökunnan edustajia.

Juhlaristeilyn ohjelmassa oli alustuksia ja keskustelua, juhlaillallinen sekä tuoreen Kokoava voima -sarjakuvahistoriikin julkaisu. Seminaaripäivänä kuultiin Cienna-duon, eli laulaja Kaisa Leskisen ja kantelisti Senni Eskelisen musiikkia.

Juhlaristeily oli odotettu tilaisuus pitkästä aikaa tavata kollegoja suurella joukolla työtilanteiden ulkopuolella.

“Harvoin näin suuri joukko freelancemuusikkoja on samassa tilassa keskustelemassa ja viettämässä yhdessä aikaa ilman muusikon työtehtäviä. Parin raskaan vuoden jälkeen ihmisten kohtaaminen tuntui erityisen hyvältä ja tärkeältä”, kommentoi Muusikkojen liiton freelancekoordinaattori Jaakko Kämäräinen.

”Oli myös ihana huomata, että meitä oli paikalla laajalla ikähaitarilla sekä monen genren edustajia”, sanoo yhteisökoordinaattori Anna Dantchev.

Merkitystä ja voimavaroja

Seminaariohjelmassa pohdittiin musiikin tekemisen merkitystä filosofi Tuomas Nevanlinnan inspiroimana, ja henkisten voimavarojen saloihin johdatteli psykologi Marjukka Laurola. Nevanlinna ja Laurola laajensivat näkökulmaa toisaalta muusikon työn yhteiskunnallisiin merkityksiin ja ilmiöiden yhteyksiin, ja toisaalta yksilöön itseensä – siihen, minkä koemme itse merkityksellisenä ja mihin voimme potentiaalimme suunnata.

Muusikko Sampo Riskilä esitteli yhdessä Riitta Huttusen kanssa tekemäänsä opinnäytetyötä freelancemuusikkojen kokemuksista ja toipumisesta pandemia-ajasta. Musiikin esittäjien elämää, taloutta ja identiteettiä ravistellut aikakausi on ollut tärkeää dokumentoida ja analysoida – myös jotta siitä voitaisiin oppia jotakin. Pandemiasulkujen jälkeen SKAALA-hankkeessa on pilotoitu henkisen hyvinvoinnin palveluita, joita projektipäällikkö Jaakko Kämäräinen esitteli seminaariväelle.

Jaakko Kämäräinen kiittelee risteilyn järjestäjiä keskustelun suuntaamisesta olennaisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin.

”Koronan jälkimainingeissa kysymykset omasta työhyvinvoinnista ja siitä, miksi musiikkia ylipäätään kannattaa tehdä, ovat varmasti olleet kaikkien muusikkojen mielessä.”

Epäasiallisen käytöksen kitkemistä

Liiton yhteisökoordinaattori Anna Dantchev ja viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen esittelivät musiikkialalla ja liitossa viime aikoina tehtyä yhdenvertaisuustyötä. Keväällä 2022 toteutetusta kyselytutkimuksesta kävi ilmi, että epäasiallista käytöstä kokevat erityisesti naiset, muunsukupuoliset, nuoret ja freelancerit. Aiheeseen pureuduttiin keskustelemalla tarkemmin siitä, millaisia tilanteita musiikin esittäjien työssä kohdataan ja miten niihin osattaisiin ja uskallettaisiin puuttua entistä paremmin. Liitto järjestää keskustelulle jatkoa kuluvan vuoden aikana.

”Selkeästi freelancemuusikoilla olisi ollut paljonkin halua keskustella yhdenvertaisuusteemoista – harmillisesti aika loppui kesken. Jokaisella paikalla olleella tuntui olevan sanottavaa aiheeseen”, Dantchev kommentoi.

Kokoava voima ja uudistumiskyky

Risteilyllä julkaistiin osaston juhlavuoden kunniaksi toteutettu sarjakuvamuotoinen historiikki Kokoava voima – Freelancemuusikot 75 vuotta, joka tulee pian jäsenistön tilattavaksi kustantajan verkkokaupan kautta. Muusikkojen liiton kunniapuheenjohtaja Raimo Vikströmin kirjoittama ja sarjakuvataiteilija Petteri Tikkasen kuvittama valottaa osaston vaihteita pilke silmäkulmassa.

”Tuntui hienolta saada historiikki sarjakuvamuodossa”, iloitsee Anna Dantchev. ”Pitkä ikä ei tarkoita sitä, etteikö porukka pystyisi myös uudistumaan.”

Kenties osaston pitkän iän salaisuus on juuri uudistumiskyky, jota tälläkin juhlaristeilyllä oli ilo todistaa.