Muusikkojen kansainvälisen kattojärjestön FIMin piirissä on nähtävissä erilaisia kehitystrendejä järjestäytymisen ja järjestödemokratian toteuttamisessa. Osastomallista on liikettä kohti suoraa liittojäsenyyttä, ja uusien jäsenryhmien ottamista mukaan harkitaan. Freelancerit ja itsensä työllistäjät järjestäytyvät aiempaa aktiivisemmin, ja FIM valmentaa eurooppalaisia liittoja neuvottelemaan itsensä työllistäjien kollektiivisopimuksia komission suuntaviivojen pohjalta.
Suomessa ammattiyhdistysliikkeen haasteena on paitsi työlainsäädännön rapautuminen ja perinteisten työtaistelutoimien tehottomuus, myös järjestäytymisasteen aleneminen, vaikka maailmanlaajuisesti Pohjoismaat ovat siinä edelleen omalla metriluvullaan. Kulttuurialoilla vaikeuskerrointa lisää työsuhteisuuden suhteellinen väheneminen.
Muusikkojen liiton jäsenkyselyissä suoran liittojäsenyyden kannalla on ollut puolet vastaajista. Osastojaon perusteena nähtiin paikallisuuden sijasta mieluummin jokin muu peruste, kuten instrumentti, genre tai työn luonne.
Ammatillisen järjestäytyminen lähtee alalla toimivista ihmisistä ja heidän tarpeistaan. Myös Muusikkojen liitossa kannattaa huolehtia siitä, että järjestäytyminen on mahdollisimman luontevaa ja helppoa, asuinpaikasta ja työnkuvasta riippumatta.
Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 3/2024.