Euroopan musiikkineuvoston (EMC) 12. European Forum on Music -konferenssi 5.–7. kesäkuuta 2024 Sofiassa, Bulgariassa, kokosi yli sata musiikkialan ammattilaista keskustelemaan muun muassa alan yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.
European Forum on Music -konferenssissa kokoontunut Euroopan musiikkineuvoston (EMC) jäsenistö kattaa musiikkikasvatuksen ja -koulutuksen, musiikin harrastajien ja alan ammattilaisten edustajia ympäri Euroopan. Paneelikeskusteluissa ja työpajoissa pohdittiin niin livemusiikin ajankohtaisia kysymyksiä, oikeasuhtaisia korvauksia, suoratoiston tulonjakoa, ilmaisunvapautta kuin EU:n kulttuuripolitiikkaa.
Lisäsääntelyä tarvitaan
Konferenssissa kuultiin työskentelymahdollisuuksiin ja taiteen vapauteen liittyvistä haasteista, joiden taustalla on paitsi populismin ja äärioikeiston nousu myös resurssien vähentyminen ympäri Eurooppaa. Reilun korvauksen ja työturvallisuuden kysymykset ovat nekin kaikkialla ajankohtaisia – tilanteen todettiin korjaantuvan parhaiten entistä vahvemmalla sääntelyllä.
Keskustelu suoratoiston tulonjaon ongelmista ja EU-direktiivin edellyttämistä muutoksista tekijänoikeuslaissa tekivät selväksi, että esittäjien kohdalla toimivin tapa tilanteen parantamiseksi olisi luovuttamaton korvausoikeus suoratoistosta.
Taiteilijoiden sosiaaliturva on eri maissa järjestetty eri tavoin, mutta yhteistä Euroopan laajuisesti on senkin osalta freelancereiden ja yrittäjien väliinputoajuus.
Kansalaisyhteiskunta ja ilmaisunvapaus kaventuvat
Freelancereiden työtilannetta koskevassa paneelissa oli mukana Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) pääsihteeri Benoît Machuel, joka toi esiin alaa tällä hetkellä huolestuttavan lakko-oikeuden kaventumisen eri maissa. Liittojen toimintaa rampautetaan ja neuvotteluvoimaa vähennetään nyt kaikkialla – myös Suomessa.
Ilmaisunvapauteen liittyvän puheenvuoron ja työpajan piti Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen. Ilmaisunvapaus on maailmanlaajuisesti ja enenevissä määrin Euroopassa uhattuna. Laajan itsesensuurin lisäksi monenlainen hiljentäminen ja syrjintä kohdistuvat etenkin vähemmistöihin, ja yhteiskunnan polarisoitumisen myötä ne koskettavat yhä useampaa taiteilijaa ja musiikkialan ammattilaista – etenkin kantaaottavia henkilöitä ja tahoja.
”Ilmaisunvapaustyöpajassa kuultiin taiteilijoiden ja musiikkialan toimijoiden entistä järeämmästä sensuroinnista ja valvonnasta esimerkiksi Italiassa ja Saksassa, mutta myös positiivisesta kehityksestä Puolassa hallituksen vaihduttua vuonna 2023”, kertoo Kahilainen.
Konferenssin yhteydessä järjestettiin EMC:n yleiskokous, jossa Kahilainen edusti Suomen musiikkineuvostoa (FMC) ja Kansainvälistä muusikkojen liittoa (FIM). Kahilainen on myös EMC:n kattojärjestön Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) varapuheenjohtaja Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) edustajana.
EMC ja IMC edistävät musiikkioikeuksia
Kansainvälisen musiikkineuvoston (IMC) vaikutus Unescon No future without culture -kampanjassa ja vuodelle 2030 asetettujen kulttuuritavoitteiden rakentamisessa on ollut merkittävä, ja se on edustanut musiikkialan yhteistä ääntä osana kulttuurialan toimijoita.
Euroopan musiikkineuvosto (EMC) puolestaan tekee pitkäjänteistä työtä EU:n kulttuuripolitiikan kehittämiseksi. EMC:n työhön kulttuuripolitiikassa voi tutustua täällä.
EMC:n ja IMC:n työ perustuu IMC:n muotoilemiin musiikkioikeuksiin:
Jokaisella lapsella ja aikuisella on oikeus
- ilmaista itseään vapaasti musiikin keinoin,
- oppia musiikin ilmaisua ja taitoja sekä
- osallistua, kuunnella, luoda ja saada tietoa musiikista.
Musiikin tekijällä ja esittäjällä on oikeus
- asianmukaisiin toimintaedellytyksiin, joilla hän voi kehittää taidettaan ja päästä esille eri medioissa sekä
- saada työstään asianmukainen tunnustus ja korvaus.
Musiikkioikeudet pohjautuvat Ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen (1948), Kansainvälisen kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN:n peruskirjaan (1948) ja yleissopimukseen lasten oikeuksista (1989).
Muusikkojen liitto on sekä Kansainvälisen muusikkojen liiton (FIM) että Suomen musiikkineuvoston (FMC) jäsen. FIM ja FMC ovat EMC:n ja IMC:n jäseniä.