Pääkirjoitus – Otetaan kantaa

Nykyaika vaatii yhä useammin ottamaan kantaa. Syy voi olla maailman polarisoitumisessa – olet joko puolella tai vastaan – tai siinä, että informaatiotulvassa meidät tavoittaa yhä useampi kannanottoa huutava asia. Laskurien ja algoritmien jauhaessa taustalla käyttäytymisemme verkossa luo myös epäsuorasti kuvaa näkemyksistämme ja kannoistamme, halusimme sitä tai emme.

Muusikkojen liitossa on vuosikymmenten kuluessa vakiintunut puoluepoliittisesti sitoutumaton linja. Voimme tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa hallituspohjasta riippumatta asioissa, jotka meitä koskevat ja kiinnostavat. Kääntöpuoli on se, ettemme välttämättä silloin vaikuta minkään puolueen sisäpiirissä.

Pandemia, konfliktit ja hallituksen toimet ovat tulleet myös Muusikkojen liiton iholle. Joissakin kohdissa on otettu tiukasti kantaa, kun toisissa on oltu pidättyväisempiä eri syistä. Mitä lähempänä liiton mission ydintä liikutaan, sitä todennäköisemmin julkiset linjaukset ovat tarpeen.

Liiton jäsenistö ei ole homogeeninen blokki vaan joukko yksilöitä erilaisine näkemyksineen ja maailmankatsomuksineen, eikä liitto voi asemoitua minkään tietyn suuntauksen tai ideologian taakse. Ammattiliitossa yhdistävä tekijä on ammatti, joka kytkee meidät työelämäoikeuksiin, sosiaaliturvaan, ilmaisunvapauteen ja muihin ihmisoikeuksiin.

Osoitimme äskettäin mieltä hallituksen työelämä- ja sosiaaliturvaheikennyksiä sekä kulttuurileikkauksia vastaan. Edellisen hallituksen aikana mieltä osoitettiin kulttuurialan pandemialinjausten vuoksi. Liiton slogan ”äänen kannattaja” velvoittaa pitämään ääntä silloin kun siihen on aihetta.

 

Artikkeli on julkaistu Muusikko-lehdessä 1/2024.