Tiede- ja kulttuuriministeri Multala: ”Kaikki kulttuuri ja taide ei synny pelkästään markkinaehtoisesti”

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kertoo Ylen aamun haastattelussa kulttuuripoliittisen selonteon valmistelutyön käynnistyneen. Selonteon ohessa valmisteilla on uusi kulttuurialan kasvustrategia.

Multala toteaa valtioneuvoston tekevän erilaisia selontekoja silloin, kun halutaan linjata jotakin hieman pitkäjänteisemmin – mieluiten yli hallituskausien. Selonteon tavoitteena on luoda pitkäjänteisyyttä, ennustettavuutta ja uusia keinoja tukea kulttuurin kasvua.

”[Kulttuurialalla] on paljon pieniä yrityksiä ja myös epätyypillisiä työsuhteita. Vaaditaan kunnon rakenteet, jotka voivat luoda mahdollisuuksia kasvulle ja viennin kasvulle”, Multala toteaa. Konkreettisina esimerkkeinä hän mainitsee yritystoiminnan edellytysten ja tapahtumien järjestämisen helpottamisen normeja purkamalla.

Multala sanoo kulttuurin ja koulutuksen olevan ”pitkälti suojassa leikkauksilta”, mutta toisaalta kertoo valtionavustuksiin tulossa olevista sopeutustoimenpiteistä:

”Kyllä niistä valitettavasti myös kulttuuriin joitakin varmasti osuu, eli en voi täysin sitä luvata. Mutta totta kai pyrimme kohdentamaan ne niin, että ne mahdollisimman vähän haittaavat toimintaa.”

Hallitusohjelmaan on kirjattu kulttuurin alv-kannan korottaminen kymmenestä neljääntoista eli 40 prosentilla. Toimittaja Sanna Savikon kysymykseen korotuksen oikeudenmukaisuudesta Multala vastaa toiveella siitä, että kulttuuripoliittisessa selonteossa löydetään keinoja turvata taiteilijoiden toimeentulo. Hän muistuttaa myös tekijänoikeuskorvausten merkityksestä ja kertoo lainsäädäntötyön sen osalta jatkuvan. Viime hallituskaudella toteutetun EU:n DSM-direktiivin implementoinnin tekijänoikeuslakiin Multala kertoo jättäneen siihen vielä puutteita.

Multala kertoo, että yksi hallituksen toimenpiteistä on selvittää yhdistelmävakuutuksen käyttöönoton mahdollisuutta. Tavoitteena on helpottaa tilanteita, joissa toimeentulo tulee erityyppisistä töistä.

”Jos esimerkiksi osittain toimii yrittäjänä ja osittain vaikkapa palkkatyössä, [yhdistelmävakuutus] helpottaisi näiden erilaisten työtyyppien yhteensovittamista. Tätä nyt lähdetään selvittämään. Toivottavasti löytyy hyvä ratkaisu, joka voidaan toimeenpanna mahdollisimman pian. Tiedän, että tämä on asia, jota on pitkään toivottu kulttuurialalla.”

Samaan aikaan hallituksella on aikeissa kiristää ansiosidonnaisen päivärahan työssäoloehtoa merkittävästi, mikä huolestuttaa muun muassa kulttuurialalla toimivia freelancereita. Savikko tiedustelee, millaisia terveisiä ministeri Multala lähettää heille, joille tilanne voi aiheuttaa tukien ulkopuolelle jäämisen.

Multala toivoo ratkaisun löytyvän yhdistelmävakuutuksesta ja kertoo, että pyrkimyksenä on helpottaa freelancetyötä tekevien tilannetta. Hän mainitsee merkityksellisenä myös tavoitteen, että työtä on tarjolla, ja tämän myötä turvaa myös kulttuurin tekijöille.

”Tietenkin jatkossakin tarvitaan myös suoria kulttuuritukia. Kaikki kulttuuri ja taide ei synny pelkästään markkinaehtoisesti.”

 

Katso Multalan haastattelu Ylen aamussa ke 9.8. >

Tutustu Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmaan >


Kuva: kuvakaappaus, Yle Areena, Ylen aamu 9.8.2023