Musiikkiala voi olla riemun ja kapinan ääni

Vuonna 2022 toteutetun musiikkialan yhdenvertaisuustutkimuksen mukaan eniten syrjintää ja epäasiallista kohtelua kohdistuu musiikkialalla vähemmistöihin, freelancereihin ja nuoriin. Maailman Kuvalehden vastikään toteuttaman kyselyn mukaan yksi keskeinen syy musiikin ammattilaisten itsesensuuriin on vähemmistötausta. Lisäksi marginalisoituihin ihmisiin kohdistuu myös suoraa sensuuria. Samalla media, jonka armoilla alalla usein ollaan, mielellään kohtaa marginalisoidut ihmiset jonkin ryhmän edustajina eikä yksilöinä ja taiteilijoina.

Toisinaan asioita, jotka voitaisiin yhdessä korjata, lakaistaan maton alle. Toisinaan jätetään ulkopuolelle ne, jotka tarttuvat epäkohtiin ja tuovat näkemyksensä esiin. Joillekin kerrotaan, missä rajoissa musiikillisen ilmaisun tulee pysyä, toisten annetaan ymmärtää ettei kannata edes yrittää. Kommentoidaan, oletetaan, käytetään sukupuolittuneita ilmaisuja, ei huolehdita siitä että tilat soveltuvat kaikille – ja yhä edelleen heitetään epäasiallista läppää. Seurataan sivusta hiljaa.

Musiikkialan ei tulisi olla paikka, jossa tällaiset ilmiöt saavat yhtään tilaa. Musiikin, taiteen ja kulttuurin perusta on ilmaisunvapaudessa, ja sen toteutuminen edellyttää tietenkin nollatoleranssia kaikenlaisen syrjinnän ja häirinnän osalta. Suurin haaste on enemmistön hiljaisuus ja toimettomuus. Osittain kyseessä on tahallinen vallankäyttö tai välinpitämättömyys, mutta varmasti mukana on myös uskalluksen ja osaamisen puutetta sekä työläys tunnistaa ilmiöitä jotka eivät kohdistu itseen. Pride-viikko on erinomainen tilaisuus perehtyä asiaan, kuunnella, nähdä vaivaa ja opetella.

Entä jos jokainen meistä päättäisi ensi kerralla toimia, kun tunnistamme epäoikeudenmukaisen tilanteen tai käytännön? Jospa liittolainen sanoisi kerrankin sen, minkä sanomiseksi kollegalla ei ole voimia tai uskallusta? Jospa pienen virheen tekemisen välttely ei enää menisi sen edelle, ettei hyväksytä paljon suurempaa epäoikeudenmukaisuutta? Voisiko oma ego ja mukavuudenhalu jäädä hetkeksi sivuun, jos on kyse kollegan oikeuksien toteutumisesta?

Vain moniääninen ja -muotoinen musiikkiala voi olla ajankohtainen ja uskottava niin ammattilaisten kuin yleisön näkökulmasta. Kaikki muu on ummehtunutta, eikä sellainen sovellu tulevaisuuteen tähtäävän kasvualan yhtälöön. Turvallisemmassa tilassa on myös tilaa luovuudelle, ilmaisulle ja yhteisöllisyydelle, joihin kaikki muu alalla tehtävä työ pohjaa.

Pride-viikon teema vuonna 2023 on riemu ja kapina, jotka ovat aina olleet myös musiikin keskeisiä elementtejä. Muusikkojen liitto haastaakin Pride-viikon kunniaksi koko musiikkialan mukaan riemun ja kapinan, ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden, asialle.

 


Tutustu Pride-viikon sisältöön ja ohjelmaan >

Tutustu Yhdenvertainen musiikkiala -tutkimukseen, Esiinnyn edukseni -ohjeistukseen ja Muusikkojen liiton materiaaliin >