Musiikki & Mediassa keskusteltiin musiikkialan tasa-arvosta

Vuosittainen musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media järjestettiin 5.–7. lokakuuta 2017 Tampereen Sokos Hotel Tornissa. Tänä vuonna teemana oli musiikkialan tasa-arvo ja diversiteetti. Muusikkojen liitto ja Radio Helsinki palkittiin Industry Awards -gaalassa.

Musiikki & Mediassa käsiteltiin tänä vuonna alan tasa-arvoa ja monimuotoisuutta. Niiden edistämiseksi laadittavien teesien pohtiminen aloitettiin Music Finlandin järjestämässä työpajassa, jonka avasi kansanedustaja ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto.

Myös Radio Helsingin musiikkipäällikkö, rap-artisti Henri ”Paperi T” Pulkkinen puhui artistipuheenvuorossaan siitä, miten kaikenlaisten ihmisten tulisi saada äänensä kuuluviin musiikkialalla. Hän haastoi alan toimijat jatkossa miettimään, miten kukin voi omassa tekemisessään edesauttaa rasististen ja sovinistisien rakenteiden purkamista sen sijaan että vahvistaisi niitä.

Pulkkinen kertoi, että Radio Helsingille on tärkeää, että tekijöinä on erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä, ja että sisällössä tuodaan esiin monenlaisia näkökulmia ja monipuolista musiikkia.

”Radio Helsingin tehtävä on tehdä normiksi, ettei kaiken musan tarvitse kuulostaa siltä, miltä hittiradiokanavat saavat sen kuulostamaan.”

Liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina Pokkinen ja Jari Muikku (Digital Media Finland) esittelivät tapahtumassa musiikkialan järjestöjen yhteistä tutkimusta liittyen musiikin suoratoistopalvelujen tilitysmalleihin.

”Alustavien tutkimustulosten mukaan nykyisestä pro rata -mallista hyötyvät esim. Spotifyssa massakuuntelua kerryttävät äänitteet, kun taas user centric -malliin siirtyminen toisi palveluun läpinäkyvyyttä ja lisää korvauksia niille artisteille, joita kuunnellaan vähemmän”, kertoo Pokkinen.

Pokkisen moderoimassa paneelissa keskusteltiin neuvottelemisesta ja neuvottelutaidoista musiikkialalla. Samaan aiheeseen perehdytään Pokkisen vasta ilmestyneessä Artisti maksaa -neuvotteluoppaassa (Nemo).

G Livelab -konseptia sekä suunnitelmia avata uusi klubi Tampereelle esiteltiin Sublime Music Agencyn toimitusjohtaja Tiina Vihtkarin moderoimassa paneelissa.

Muusikkojen liitto ja Radio Helsinki palkittiin

100-vuotias Muusikkojen liitto palkittiin Musiikki & Media -tapahtuman Industry Awards -gaalassa vuoden 2017 erikoispalkinnolla. Radio Helsinki valittiin vuoden radioksi 12. kerran, ja Radio Helsingin sisältöjohtaja Maria Veitola sai vuoden mediapersoona -palkinnon. Kaikkiaan palkintokategorioita oli 23.

”Koko musiikkialan tunnustus lämmitti. Vaikka joudumme joskus ottamaan tiukasti kantaa, kun kyse on jäsenistöllemme tärkeistä asioista, niin siitä huolimatta pitkäjänteistä toimintaamme arvostetaan”, kommentoi liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Onnea muusikot ja radiolaiset!

Radio Helsingin ja G Livelabin omistaja on Muusikkojen liiton omistama Livelaboratorio Oy.